Assalammualaikum...
sekian lama menyepikan diri...
Baru sekarang Kak Sue dapat menyiapkan resepi yang tak seberapa ini...
tak perlulah cerita lebih panjang!
kek batik ni pun,coklatnya dah mula kembali cair!..
sedap! tapi coklatnya agak cair dan susah untuk dipotong..
apa2pun layan je le!..
kak sue perlu belajar lagi..dan lagi!!dah o.k,barulah kita kongsikan bersama...
tak semestinya apa yang kita buat atau lakukan akan terus menjadikan!...
KEK BATIK YANG SIAP UNTUK DIMAKAN... |
BAHAN-BAHANNYA:-
350g(1paket biskut marie)-patah2kan sedikit/belah dua
125g mentega
3/4tin susu pekat
1 cawan milo
1/2 cawan serbuk koko
CARA-CARANYA:-
1)Cairkan mentega kedalam kuali.
2)Masukkan milo dan serbuk koko,kacau rata supaya sebati.
3)Masukkan susu pekat kacau rata.
4)Padamkan api biar sejuk sedikit supaya biskut tidak lembik dan masukkan biskut tadi,gaul cepat-cepat dengan bahan tadi sampai biskut diselaputi coklat.
5)Masukkan kedalam bekas yang telah dialas dengan kertas minyak dan disapu dengan mentega ditepi loyang.
6)Tekan-tekan dengan tangan yang telah dibaluti dengan plastik supaya coklat tidak melekat pada tangan dan senang untuk dipadatkan, tidak melekat.
3)Masukkan susu pekat kacau rata.
4)Padamkan api biar sejuk sedikit supaya biskut tidak lembik dan masukkan biskut tadi,gaul cepat-cepat dengan bahan tadi sampai biskut diselaputi coklat.
GAUL DENGAN RATA DAN SEBATI |
6)Tekan-tekan dengan tangan yang telah dibaluti dengan plastik supaya coklat tidak melekat pada tangan dan senang untuk dipadatkan, tidak melekat.
SIAP... MASUKKAN KEDALAM PETI SEJUK .. |
selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment