Followers

Monday, December 20, 2010

KEK DAM

Inilah kek dam yang susah sikit untuk Kak Sue buat...tapi rasanya sedap dan berkrim.. kena buat dua buah kek dalam satu masa... perasa, oren dan coklat..mengambil masa yang agak lama sedikit untuk Kak Sue dapatkan kek yang sebijini...!!!mesti dengan penuh kesabaran...setiap waktu kerja selalu tertangguh dan terhenti dengan karenah anak-anak...yang merengek minta makanan dan susu, ada ajelah!...yang dimintanya...macam tak bagi buat pula...maafkan ibu..!!!(Affandi Aiman dan Afham Hilmi) kerana tidak dapat melayanmu sepenuhnya ketika itu, hinggakan Aiman tertidur dengan sebotol susu didepan tv..dan Hilmi kuhidangkan dengan permainan (game) dikomputer...


 kek dam
dah...siap...Aiman bangun...!!!Hilmi sini....!!!tengok apani...!!!. tada.!!!.lega rasanya bila anak-anakku tersenyum puas...sebenarnya, kek ini kubuatkan khas untuk hari ulang tahun anakku yang sulung... Afnan Afif.

 kek dam yang telah dipotong...
tak sabar rasanya nak makan..!!!!!sedapnya...maaf kak liza copy paste je...

KEK DAM 
sumber:hanieliza
1 biji kek coklat 
1 biji kek oren 
kerim lemon 
coklat rice 


Bahan Kek Coklat
Bahan A 

125 gm butter - saya guna marjerin aje..
125 gm gula perang atau kastor -gula kastor aje..
2 biji telur gred A 
1/2 sudu kecil esen vanilla 
120 ml susu segar 



Bahan B [ Ayak ] 
150 gm tepung gandum 
20 gm serbuk koko 
1 s/b baking powder 


Cara 
1. Butter dan gula dipukul sehingga kembang. 
2. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi. Masukkan esen vanilla 
3. Masukkan Bahan B yg telah diayakkan berselang seli dengan susu segar. 
4. Kacau rata dgn senduk kayu. 
5. Masukkan dalam loyang 8 x8 inci yg telah dilapikkan kertas dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 30minit atau sehingga masak. Sejukkan. 



Bahan Kek Oren 
125 gm butter -marjerin je..
125 gm gula 
2 biji telur A 
1 s/k esen vanilla 
1 s/k jus limau sunkist atau sunquick 
1 s/k oren paste -tak taruhpun..
200 gm tepung gandum ] 
1/2/k baking powder ] ayak bersama 



Cara
1. Butter dan gula dipukul sehingga kembang. 
2. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi. Masukkan esen vanilla 
3.Masukkan tepung gandum yg telah diayakkan dengan b. powder berselang seli dengan jus limau dan pes oren 
4. Kacau rata. 
5. . Masukkan dalam loyang 8 x 8 inci yg telah dilapikkan kertas dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 30minit atau sehingga masak. Sejukkan. 

KERIM LEMON 

Bahan
 
250 gm butter sejuk [kkliza gunakan farmcows] 
150 gm gula ising [ayakkan] 
1 s/b lemon jus [1 biji lemon] 


Cara 
1. Potong butter dan pukul dengan mesin sehingga lembut dan gebu. 
2. Masukkan gula dan pukul lagi. 
3. Masukkan lemon jus dan pukul lagi sehingga semua sebati. 


Cara Melapis Dam 
1. Semua kek dipotong panjang setebal 1 inci dan tinggi 1 inci setiap satu. 
2. Susunkan berselang seli kek oren dan kek coklat. 
3. Sapukan kerim setiap bahagian yg perlu dicantumkan. 
4. Susun lapisan kedua berselang seli pula. 
5. Sapukan lagi kerim pada semua bahagian 
6. Taburkan coklat rice pada semua bahagian. 
7. Potong dan hidangkan.
 

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...