Zaman sekarang serba canggih...semua kerja nak cepat...malas makin menjadi2...badan semakin sihat...sbb asyik duduk kat depan computer je!!! sambil minum atau makan makanan ringan...dalam mulut sentiasa menguyah, tak pun isap gula2 pun jadi!...
Kat sini kita mudahkan kerja tak perlu bakar pakai oven pemanggang,microwave atau ape2la yg canggih-manggih!...semuanye tak jadi asli....
TERUNG YG TELAH SIAP di buang kulitnye....... |
TERUNG PANJANG |
TERUNG DIBAKAR.. |
2)Susun diatas tungku yg telah dialas dgn aluminium foil(supaya dapur tak kotor)-Kak Sue tak guna pun!
3)Kecilkan apinya.
4)Bakar dihujungnye dulu.balik2kan bila terung mula lembik dan kulitnye mula hitam.
5)Tarik kedepan perlahan2... nanti putus! (sebelah pangkalnye pulak) bakar ditempat yg belum dibakar.Ulangi lagi...
6)Letak di atas talam/pinggan.
5)Buang kulit/siat ketika terung masih panas.. jika sejuk kulit terung sukar untuk ditanggalkan kerana bila sejuk ia melekat pd isi terung..
6)Selesai!!!...
3)Kecilkan apinya.
4)Bakar dihujungnye dulu.balik2kan bila terung mula lembik dan kulitnye mula hitam.
5)Tarik kedepan perlahan2... nanti putus! (sebelah pangkalnye pulak) bakar ditempat yg belum dibakar.Ulangi lagi...
6)Letak di atas talam/pinggan.
5)Buang kulit/siat ketika terung masih panas.. jika sejuk kulit terung sukar untuk ditanggalkan kerana bila sejuk ia melekat pd isi terung..
6)Selesai!!!...
wah nampak mcm sedap...nk try la balik umah nti :P
ReplyDeleteSalam perkenalan...
ReplyDeleteSaya memang suka terung bakar..cicah ngan air asam..mmng sedap...