Followers

Wednesday, May 25, 2011

@@CaRa BaKaR TeRuNg...@@

Assalammualaikum,
Zaman sekarang serba canggih...semua kerja nak cepat...malas makin menjadi2...badan semakin sihat...sbb asyik duduk kat depan computer je!!! sambil minum atau makan makanan ringan...dalam mulut sentiasa menguyah, tak pun isap gula2 pun jadi!...
Kat sini kita mudahkan kerja tak perlu bakar pakai oven pemanggang,microwave atau ape2la yg canggih-manggih!...semuanye tak jadi asli....



TERUNG YG TELAH SIAP di buang kulitnye.......
Beginilah rupanye terung yg telah dibakar,buang kulit dan dipotong dua...pastikan kulit yg telah hangus dibuang bersih supaya bila dimasak kulit yg dah jadi kerak tu.. tidak mengganggu kita sewaktu menikmati juadah.Penah sekali tu nak cepat, punye la pasal...Kak Sue buang ala kadar je!!! tersedaklah orang tua tu!(emak akak le!)..seminggu batuk tak baik2...kesian!...maafkan anakmu ini ibu!!!

TERUNG PANJANG
1)Beberapa biji terung yg telah dibersihkan...

TERUNG DIBAKAR..
2)Susun diatas tungku yg telah dialas dgn aluminium foil(supaya dapur tak kotor)-Kak Sue tak guna pun!
3)Kecilkan apinya.
4)Bakar dihujungnye dulu.balik2kan bila terung mula lembik dan kulitnye mula hitam.
5)Tarik kedepan perlahan2... nanti putus! (sebelah pangkalnye pulak) bakar ditempat yg belum dibakar.Ulangi lagi...


6)Letak di atas talam/pinggan.
5)Buang kulit/siat ketika terung masih panas.. jika sejuk kulit terung sukar untuk ditanggalkan kerana bila sejuk ia melekat pd isi terung..


6)Selesai!!!...

2 comments:

  1. wah nampak mcm sedap...nk try la balik umah nti :P

    ReplyDelete
  2. Salam perkenalan...

    Saya memang suka terung bakar..cicah ngan air asam..mmng sedap...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...