Followers

Thursday, May 5, 2011

%%AyAm MaSaK gEtI%%

Assalammualaikum...
Puas makan ayam goreng bagaimana kalau kita kasi bakar pulak!
 atau panggang barulah dimasak pasti ade kelainannye...
ini masakan kegemaran orang jawo, resepi sebelah mertua... 
tak silap nama masakannye "ayam masak geti"
 kalau salah harap dimaaf sebab hamba orang melayu rawa..
nak tak nak, hamba kena belajar gak! sebab ia masakan kegemaran tuan rumah!..
kalau masakannye ada terkurang bahan  sila comment agar kita dapat berkongsi disini!!..


AYAM MASAK GETI

Bahan2nye:-
1/2 ekor ayam yg telah dipanggang
1mangkuk santan pekat-telah didihkan
1/2"halia-hiris kasar
2biji bawang kecil-hiris halus
2biji bawang putih-hiris halus
2ketul ubi cekur-tumbuk
2batang serai -titik
segengam cili padi-tumbuk lumat
sedikit asam keping
2sb lada hitam-tumbuk halus
garam


Cara2nye:-
1)Ayam pecah2kan sedikit/carik2.
2)Tumis bahan hiris hingga naik bau.
3)Masukkan bahan tumbuk,serai hingga didih.
4)Masukkan santan,asam,garam,lada hitam. Selalu kacau kuahnya agar tak pecah santan.Rasa.


P/S:-Ayam panggang hanya dilumurkan dengan garam saje tidak perlu menggunakan  serbuk kunyit.Supaya bila dimasak kuahnye tidak menjadi kuning.(Kak Sue lupa ayam terlumur ngan kunyit lak!).

2 comments:

  1. geti tu!cakap melayunye...kalau cakap jawa ade sleng jowonye, ge'tih!asal masakan ni ikan keli masak getih/kencur(cekur). tapi telah digantikan ngan daging ayam...bahan utama ayam/ikan keli dipanggang dan ubi cekur ditumbuk manakala daun cekur dihiris halus lalu digaul sekali...mmm..sedap..sekali..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...