Sambal kicap ada beberapa jenis..sambal untuk cicah jambu atau untuk dicicah pd buah yg masam2.
Tapi yg ni sambal yg nak dicampurkan kedalam sup ayam,soto dan ape2 yg seangkatan dengan nyerle!!
selalu kita cerita mengenai sambal kicap..
sekarang kite cube buat...amat ringkas sekali...
SAMBAL KICAP SU |
6 tangkai cili padi
5ulas bawang putih
sedikit kicap pekat manis(kicap kipas udang)
garam - ikut suka
sedikit garam
sedikit air(kuah sup)
Cara2nya:-
1)Tumbuk cili,garam dan bawang putih hingga lumat,asingkan.
2)Campurkan kicap dan air sup ,gaul.
P/S:-Terpulang nak cair atau pekat.Kuah sop boleh ditambah/dikurang unruk jadikannye banyak.
丂u尺ノムイノᄊムレ乇ズ
No comments:
Post a Comment