Masakan orang melayu negori.
kalau pedas bukanlah satu citarasa yang luar biasa atau pelik..
kalau pedas bukanlah satu citarasa yang luar biasa atau pelik..
masak lemak kacang boncis dan udang |
Bagi mereka yang tak biasa merasa kepedesannya akan
ternga-nga,nga-nga mencari air untuk menahan kepedasannya...hingga mengalirkan air mata...dengan santannya yang pekat..okeylah apa tunggu lagi cubalah resepi
yang mudah dan ringkas ini...biasa aje...
yang mudah dan ringkas ini...biasa aje...
Bahan-bahan:-
1 ikat kacang boncis (rm 1)
sedikit udang-ikut suka (banyak lagi sedap!)
1/2 biji kelapa parut (jadikan 3cawan santan pekat
1cawan santan cair
10biji cili padi
1 biji bawang merah
sedikit asam keping
sedikit asam keping
sedikit kunyit hidup
sedikit garam
Caranya:-
1)Kacang di potong panjang-panjang dan ditengah-tengahnya dibelah dua tapi jangan putus.(kalau boleh buang alur arinya supaya kacang lembut sedap,tidak terasa kesat atau ada hampas bila dimakan)
2)Udang dibersihkan buang kepala dan ekornya.
3)Cili,garam,kunyit ditumbuk sekali...hampir lumat masukkan bawang, tumbuk lagi..(kalau nak betul-betul pedas jangan masukkan bawang).
4)Satukan cili,serai santan cair .Setelah didih.
4)Masukkan sayur, santan pekat dan asam keping.
5)Rasa garamnya.
5)Rasa garamnya.
No comments:
Post a Comment