Followers

Monday, January 17, 2011

"ubi sira mudah"

Dah lama tak makan ubi rebus, sira gula ni!!!...atau pengat ubi..selalu buat rebus, cicah sambal je!..atau ubi getuk!!
Ubi Sira Mudah
tak pun buat bubur.. sebab family tak suka makan manis-manis ni...
 Tapi sesekali buat le juga sebab emak suka sangat dengan pengat ubi ni...kebetulan emak datang rumah pulaktu!
Kak Zai ada beri beberapa tungkul ubi...itu pun orang bagi..lebihnya.. buat cicah sambal sikit..
Bila dah siap..inilah hasilnya...cukup mudah dan senang!!

Bahannya:-
  • ubi kayu (potong besar sedikit bila masak nanti dalamnya jadi putih/lemak)
  • air (sampai ubinya tenggelam..agak-agak jangan banyak sangat nanti ubi dah empuk air tak kering lagi...)
  • sedikit garam 
  • gula pasir/gula merah/gula kabung
 Caranya:-
1)Satukan ubi,air,garam.Rebus hingga ubi empuk dan air tinggalkan sedikit untuk dijadikan kuah.(untuk mencairkan gula).
2)Masukkan gula ikut suka...gaul bersama ubi hingga gula menjadi pekat dan likat dan  rasa garamnya...
Sedap dimakan pada waktu petang...

*jika guna gula pasir sahaja rasanya lagi sedap....
*jika guna gula merah/kabung kena tambah gula pasir sekali biar ada rasa manis       gulanya...
*gula merah -warnanya merah kehitaman...cantik..
*gula kabung-warnanya seperti yang KakSue buatni le...pudar sedikit ..
apa-apapun cuba dulu...baru comen o.k...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...