Followers

Thursday, March 24, 2011

sambal cicah lemping/cekodok

Asyik masak lemping dengan cekodok aje...
Mana sambal cicahnye!!!.lambat betul...orang nak makan ni!!
Nanti2!! sabar.. tengah buat le ni...

Sambal Cicah Lemping/Cekodok
O.k kat sini Kak Sue sertakan sambalnye yang tak seberapa ni!!...gambarnye kurang memuaskan..
Korang boleh komen le kalau tak sedap! kalau yoyot buatkan sambal ni lagi terangkat le sebab dia orang lame!!.
Kak Sue ni budak baru belajar! kalau Bik Anie tengok sambal ni gerenti geli hati dyer!!
 Bukan ape sambal dia orang lagi umm!!.!!



Bahannye:-
sedikit ikan bilis
2ulas bawang putih-hiris
1/2 biji bawang besar-potong dadu
15biji cili padi
1sb tepung jagung-campur 1/3 cawan air
1/2kiub ikan bilis
sedikit asam keping
1/3cawan minyak sayur
garam

Caranye:-
1)Tumbuk ikan bilis,sedikit bawang putih,merah yg dihiris tadi,cili ,garam .Jangan lumat sangat.
2) Tumis semua bahan tumbuk sampai naik bau.
3)masukkan air tepung jagung.Gaul, biar didih.Kalau pekat sangat tambah air, biar cairnye macam sos.
4)Masukkan kiub ikan bilis.
5)Masukkan asam,rasa garam dan asamnya.Didihkan.Siap.

P/S:-Kalau suka ada rasa manis tambah sedikit gula.
      -Biar cair sedikit supaya bila dicicah pada lemping atau cekodok dia meresap.
      -Kalau rasa nak asli tak perlu letak kiub ikan bilis, tapi lebihkan letak ikan bilisnya. 
      -Gunakan lesung batu supaya rasa lebih sedap dan bahannya lagi mesra gitu!!.
      -Kalau nak rasa kelainan tumbuk sekali dengan belacan bakar.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...