Followers

Sunday, March 6, 2011

TART TELUR SEMPOI..

Sedap dimakan ketika masih panas lagi...!!!,untuk hidangan minum petang..juga sesuai dihidangkan ketika waktu perayaan..atau ketika sedang berkumpul , bersantai bersama keluarga...tart telur yang sempoi!!!aje!!!he..he...walaupun tak secantik mane...tapi kalau dah masuk kat dalam mulut sodap ajo!!!

tart telur sempoi je...


yang sudah dibakar..


Bahan-bahannya;-
Kastadnya/inti:-
1 cawan susu cair
4 biji telur-kocok sedikit
1 cawan gula
2 sb tepung kastat
sedikit vanila dan pewarna kuning

Caranya:-
1)Satukan susu,gula,tepung,vanila,pewarna..blender
2)Baru masukkan telur..blender lagi..sebati siap 


Untuk buat kulitnya
500g tepung gandum
1 1/2 cawan majerin
1sb lemak sayur
2sb gula pasir
1 biji telur - kocok sedikit

Caranya:-
1)Campurkan tepung dan gula..gaul sebati..
2)Masukkan bahan basah satu persatu kecuali telur sambil gaul menjadi serbuk roti. 
3)Baru campurkan telur...dan uli menjadi doh yang lembut seperti doh karipap.
4)Canai 1/2cm tebal..guna acuan penerap bulat masukkan kedalam party tin yang telah digris dengan majerin,tekan supaya ia lekuk ditengah-tengah,cucuk dengan garfu supaya pasti tidak mengelembung bila sedang dibakar..bakarlah 10minit atau hingga kuning sedikit aje...nanti nak dibakar lagi....(supaya bila dah masak pastrinya rasa sedap atau terasa garing..gitu!!!)
5)Tuang bahan kastad kedalam kulit tart ikut suka sukatannya..bakar lagi 5minit atau sehingga coklat sedikit, warna pastrinya...sedap dimakan ketika masih panas lagi!!!

2 comments:

  1. Assalamualaikum...Sue...mcm janji2 je kita kan...kak cek pun buat Portugese Egg Tart semalam...dah habis pun... he he...

    ReplyDelete
  2. mualaikumsalam...iye ke? kak cek punya lagi menyelerakan nak cuba le!!..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...