Followers

Wednesday, March 23, 2011

lemping kelapa mak uda

Satu lagi yang simple tak sanggup korang lihat..
tak nak dengar pun... tapi Kak Sue wat juga buat cuci mate je!!!
 kalau berkenan atau dah malas, makan je!!!
 Lemping ni!!!
 Cicah ngan sambal..
Kalau suke wat le!! 
Kalau tak suka ngan kutok nooo!!..
Ni tuk orang yg telebih malas je!!!
Layan!!!...
Lemping Kelapa Mak Uda
Bahan2nye:-
3cawan tepung gandum
2sb kelapa parut
sedikit garam
air
Caranye:-
1)Tepung,garam,kelapa digaul.
2)Masukkan air.Aduan mesti pekat sedikit.Rasa garamnye...
3)Panaskan kuali dengan 3sb minyak.Ratakan minyak dikawasan kuali .Masukkan 2senduk adunan.Leperkan dengan mengunakan sudip.Jangan nipis sangat dan jangan tebal sangat.Kecilkan api biar sampai garing kat bawahnya.Baru terbalikkan.Biar garing lagi..Kalau kuali berasap,minyak nampak kering...Curahkan 1sb minyak  kat tepinye..
4)Angkat bolehlah dihidangkan.

p/s:-Hidangkan dengan sambal lemping/cekodok.
     -Lemping biar tebal ,garing tapi tak lembab..(berkerak tapi tak hangus)
     -Boleh juge dicicah ngan gula kasar/halus/susu pekat ikut suka.. 


2 comments:

  1. lempang nie peberet azue....mkn ngan sambal ikan bilis perghhhhh

    ReplyDelete
  2. kak sue dah buatkan sambalnye...pelengkap segalanye..he!he!he!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...