Followers

Thursday, April 14, 2011

Agar-Agar Tembikai

Lembut,manis hemm!hem!..sedapnye!! boleh cuba lagi!. 
agar2 tembikai...yg tak berapa sangat rupa tembikainye..
mungkin terlalu banyak kegunaan putih telur..ia jadi terlalu lembut!! dan berbuih.. 
selamat mencubalah!!.....
AGAR-AGAR TEMBIKAI

Agar-Agar Tembikai
Sumber :
 
mamasya

Bahan-bahan ( 2 bekas besar yg bulat )* 20 gm agar² panjang (direndam )
* 1-1½ cawan gula pasir (ikut citarasa)
* 4 1/2-5 cawan kecil air
* 4 biji putih telur -tapi saya guna enam biji putih telur lebih dari buat kek lapis...
* sedikit pewarna hijau utk kulit
* sedikit perwarna merah/kuning/hijau utk isi 
* sedikit kismis utk biji
* sedikit essence rose (jika suka)/saya guna esen vanila saja

Cara-cara
1. pukul putih telur hingga kembang.
2. sementara itu, masak agar² bersama gula dan air sehingga agar² larut. Masukkan esen rose
3. tapis agar² yg larut tu kedalam putih telur yg telah dipukul dan pukul lagi hingga betul2 sejuk dan kedua2nya betul2 bercampur(pastikan dipukul hingga bahagian dasar bekas,seelok2 bekas yg agar lebar)
4. tuangkan kedalam bekas bulat besar.
5. tarukkan sedikit pewarna merah/kuning di tengah agar² dan kacau dgn chopstick (atau lidi satay) dgn segera sebelum membeku. jgn kacau sehingga terkena dasar bekas.
6. letakkan kismis di permukaan agar² tadi. dan masukkan di dlm fridge.
7. bila agar² sudah sejuk dan beku, keluarkan dari bekas dan terbalikkan lalu disapu dgn pewarna hijau sbg kulit.Gunakan berus utk menyapu bahagian kulit(kalau guna pewarna yg cair tak perlu dicampur lagi dgn air) potonglah seperti memotong buah tembikai....selamat mencuba..

p/s : rasanya sungguh sedap..lembut didalam mulut..tapi jangan lama-lama kat luar fridge nanti cair dan lembik pulak...pasti anda tak rugi membuatnya..pasti nak rasa lagi...tapi kalau tak jadi cuba sekali lagi..pasti jadi punya...




2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...