Saban hari pergi pasar macam tak de pilihan lain je... kangkong,bayam,sawi - 3 ikat rm 2ringgit...
Lepas tu paling Kak Sue suka setiap masakan mesti ade bunga kobis ngan berkoli...
tak pun terung panjang!
mm..pusing2 dok gitu jugak masakan nye...
Kadang2 menung nak masak ape hari ni..
ni sudah? yg ni sudah?..
o.key lah kangkung!..kangkung!.. le!!..
kangkung tumis belacan |
Bahan2nye:-
2ikat kangkung-potong panjang2 sekali ngan batang(batang yg keras dan akarnye jgn dimasuk sekali tau!)
sedikit ikan bilis-tumbuk kasar jgn banyak nanti kurang sedap
sedikit belacan-ikut suka sebab ade belacan yg pahit
3sb cili giling
3biji bawang putih -pecahkan,hiris
4biji bawang merah -pecahkan, hiris
1/2kiub ikan bilis
5tangkai cili padi-pecahkan je.. tak perlu buang tangkai ,kasi cantik
1/3-1/2cawan minyak sayur
sedikit asam keping-secubit je..jgn banyak nanti dah lama masam tak sedap
garam
Caranye:-
1)Kangkung direbus dgn sedikit air + 1st minyak,garam, kiub.Kuali ditutup bagi batang kangkung lembut tapi tak layu-ketepikan.
2)Tumis bawang,bilis,cili giling hingga naik minyak.
3)Masukkan belacan,asam dan tuangkan kangkung dan airnye,cili padi.Gaul jangan lama2 dalam kuali nanti kangkungnye layu.Rasa garam.Siap
4)Hias dengan hirisan cili merah,kasi seri je..
p/s:-Kalau guna udang kering ditumbuk kasar lagi sedap(Kak Sue tak guna sebab alahah udang kering cepat pening kepala).
-Kalau kering tak de kuah lagi sedap.Tapi kalau ade kuahnye pastikan kuahnye ade rasa.Baru sedap.
-Kalau guna minyak biasa jangan banyak nanti kuahnye berminyak silap2 batuk lak!
dapnyerrr
ReplyDeletepasti le!!
ReplyDelete