Followers

Wednesday, April 6, 2011

***Sayur Lemak Bayam Merah Dengan Tempe***

Mungkin ade yang tertanya2 
 kenapa Kak Sue masak terlalu simple tak de kelainan pun...
 Dari blog lain kita akan lihat masakan mereka mengancam lah semuanye...
 Terlalu lah sedap!! dan mungkin ade yg ingin sekali mencubanye...apa tah lagi merasa...
Sememangnye Kak Sue mempunyai selera yg simple je!!
 Sebab dulu selalu le juge buat masakan yang pelik2ni
 tapi kurang sambutan dari keluarga! 
Tak terfikir pulak nak ambil gambar!!

sayur lemak bayam merah
Bukan tak pernah buat! tapi camna nak bagi resepi kalau gambar tak de nanti sape yang percaya ye tak?
Tak pe la ini je ilmu yang akak ade... jadi akak  wat je kat sini!...sekarang susah nak dapat masakan kampung   dari emak(melayu-rawa) dan yoyot(jawa/arab) yg senang nak dipelajari ni!! masing2 dah berlumba2 ngan masakan alaf baru..bukan ape kebanyakan masakan Kak Sue ni ade kena mengena dengan kehidupan yg lalu.. kerna dek terlalau susah le sangat hu hu hu..(sedih le tu).Sampai esok pun tak habis...
Makan ala kadar je! ape dapat je, kat kebun..adik beradik ramai..ayah lak dah tak de!(meninggal) masa  umur 3tahun.
Dulu bahan2nye masuk sikit buat syarat je..biar ade rasa .Sayur lak satu jenis je...
kini dah ditambah tempe..kalau santan tu pulak, cair habis tak de patinye!...
nak banyak kuah katakan!..nanti ade yg tak dapat!..
Dah le nanti tak masak lak!!...asyik ngomel je!!

Bahannye:-
1ikat bayam merah-patah2kan buang kulit arinya + air(jangan banyak)- rebus sampai lembut batangnye..
2bungkus tempe-potong serong, 6bahagian
sedikit ikan bilis -tumbuk kasar
1/4kiub ikan bilis
1biji bawang merah-hiris
4cawan pati santan -masak dahulu(didih).
 1cawan santan cair
garam.

Caranye:-
1)Santan cair,tempe,ikan bilis,bawang merah satukan didih sampai tempe lembut.
2)Masukkan santan pekat,kiub dan bayam,rasa garam.Didih angkat(kuah selalu ditimba2 agar tak pecah santan).
3)Bolehlah dihidangkan.

p/s:-Kuah memang akan jadi warna merah.
           -Kuah mesti nampak pekat baru sedap.
           -batang ari tu adalah kulit dibahagian luar batang..bila kita patah batangnye tarik ke bawah agar kulitnye ikut sekali(dibuang).Agar batang bayam boleh dimakan sekali(lembut).

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...