Followers

Wednesday, April 27, 2011

! ! ! TeMpOyAk IkAn FaTiN ! ! !

Asyik cerita mengenai harge patin(bukan Fatin or Atin  yg tu lagi le mahal kot?).. mengenai kos bayaran makan patin yg mahal!..bagaimana lak kalau kita masak sendiri kat rumah lagi baguss!! Kak Sue memang tak suka cakap banyak katogeri orang senyap le ni..tapi Kak Sue akan cuba le sikit2 biasa2kan diri sembang2 sorang2 tapi bukan giler
nak biasakan mengayat kat sini le!!! biasa buat ala2 karangan je atau novel tapi belum pandai nak buat ayat ala2 jiwang gitu!!.. so, bahasa yg digunakan kurang menarik atau tertarik...
zz...ss layan!!

tempoyak ikan patin
Bahan2nye:-
2-3potong ikan patin
1mangkuk santan pekat-telah dimasak lebih dahulu.
sedikit santan cair
*1biji bawang merah
2btg serai-dititik
*3tangkai cili merah
*5tangkai cili padi
1/2' kunyit hidup
3sb tempoyak
1tangkai daun kunyit-carikkan, simpul.
 garam


 Cara2nye:-
1)Tumis bahan(*tumbuk) hingga naik bau.
3)Masukan sedikit air/santan cair,serai,daun kunyit,tempoyak biar renih.
4)Masukan ikan,renih lagi.
5)Masukkan santan pekat yang telah dipanaskan tadi.Timba kuah perlahan supaya tak pecah santan dan jgn bagi ikan hancur.Rasa garam.



5 comments:

  1. fisa tak pernah makan ikan patin...terasa nak makan je...hehehe tapi tu la fisa tak makan tempoyak pulak...selain masak dengan tempoyak, ikan patin masak apa yang sedap ekk..?

    ReplyDelete
  2. angelo- ya! my feveret juge!!!..

    fisa- ikan patin boleh jugak buat masak asam pedas atau masak lemak cili api..mm..sedap..

    ReplyDelete
  3. huh.. bila la nak dapat rasa masakan akak yg power nih.. meleleh air liur tgk..

    ReplyDelete
  4. bujang susah
    bila ye!!
    asyik ambik bau je le, nampak ye!!!..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...