Kek nii...memang sedap..dan cantik jika ditambah dengan hiasan sekali..,
apa salahnya jika anda mencubanya dirumah walaupun bahannya amat berat tetapi berbaloikan.....
kek tembikai yang telah siap dengan hiasan..
kek lapis tembikai |
tak sabar nak makan.. |
KEK TEMBIKAI
Resepi Sumber Pn.Rabiah Amit , dr blog Bro.Rozzan dan dr blog Bake With MillA).
Bahan A
20 biji kuning telur
6 biji putih telur
200 gm gula kaster
50 gm tepung roti tunjuk (biskut jejari)
150 g tepung hong kong
1 sudu makan ovellete
Coklat rice - saya guna coklat chip aja..
Pewarna hijau
Pewarna kuning
Pewarna merah
Bahan B
450 gm mentega
4 sudu makan susu pekat
1 tin kecil serikaya
Cara
1. Pukul bahan A hingga kembang dan pekat. Pukul bahan B hingga putih.
2. Campurkan kedua-dua adunan dan kacau rata. Bahagikan kepada 3 bahagian
(a) pewama hijau.
(b) pewarna kuning.
(c) pewarna merah.
3. Bakar adunan kuning sebanyak 3 lapis. Diikuti dengan adunan hijau sebanyak 3 lapis.
4. Kemudian masukkan 5 sudu makan adunan merah dan ratakan. Taburkan sedikit coklat rice/chip. Bakar.
5. Lakukan proses yang sama pada adunan merah sebanyak lapan lapisan atau sehingga habis.
6. Lapiskan pula adunan kuning sebanyak 3 lapis dan diikuti pula lapisan hijau sebanyak 3 lapis.
wahhh..!!
ReplyDeletesuka..suka..suka...
menarik..tertarik...
nampak sedap kek nie...