Followers

Wednesday, April 6, 2011

\\ JERUK PETAI? //

Alamak! simplenye itu pun masuk juge ke?  
Tak de cerita layen ke?
atau dah kehabis idea ke?
malas nak cerita banyak bebel je! 
Petai pun banyak kat rumah.. dah tak tau nak buat pe?
naik kecut kat peti ais tu!
hari ni habis! esok, datang lagi..
Pak Ngah tanam petai, pokok muda baru belajar berbuah!...
buah masih fresh!..makan macam tu je pening...
rasa menangkap kat tengkuk!!
cuba wat jeruk lak!..(bijinye muda,lembut,lemak,comel2! 
tapi tak leh makan banyak.. leceh tul!).
gambarnye ni je! malas nak keluarkan.. dah masuk dalam 
botol!

jeruk petai
Bahanye:-
petai-potong kulit tepi keliling-bahagikan (potong ikut beberapa mata petai)
garam,air

Caranye:-
1)Satukan petai,air kasi tengelam petai,garam.Tutup periuk .Rebus hingga petai lembut ikut suke..
2)Buang airnye..masukkan dalam botol + ngan air jarang.Tutup ketat.
3)Masuk dalam peti sejuk.

p/s:-Selalu tukar airnye.nanti air busuk/masam/keruh.
      -Jangan celup pakai tangan bila dah dimasukkan dalam botol nanti basi/berbuih tak tahan lama.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...