Followers

Saturday, April 2, 2011

**epel hijau goreng tepung**

Terasa teringin nak makan masam2..tapi tak nak jeruk!! tak berapa baik untuk kesihatan..
Menung2 teringat ada satu resepi pada tahun 2005 tak silap akak...
dikaca tv ada sorang chef tu tak ingat sapa?

rasa masam2 manis..seperti epel dibuat jeruk aje lagak nye!!!
Buah epal hijau digoreng ngan tepung lepas tu dimakan ngan ais cream..
 Tapi kat sini akak goreng seperti pisang goreng.. pas tu buang tepung, makan macam tu aje..
telah digoreng...
Tapi masakan nye nampak bo*** ajee!!! tapi layan je la!!! (sebab dulu akak suka buat, masa pregnant!).         

keadaannye setelah digoreng...

 Bahan2nye:-
1biji epel hijau -potong bulat2 tak perlu buang kulit ngan biji.
1cwn tepung gandum
1sb tepung beras
garam,air

Caranye:-
1)Campur tepung,garam,air-jadikan batter.
2)Celup dan goreng.
3)Tanggalkan kulitnye...dan bolehlah dimakan.


P/S:-Boleh maka bersama tepungnye sekali jika suka..
     -Atau dihidangkan dengan ais cream vanila atau apa2 perasa ais cream.

4 comments:

  1. sedapnya lah hai !! mesti rasa lemak2 then rasa masam2 kan..x pernah rasa lagi..huhuhuhu

    ReplyDelete
  2. wahh menu baruu niee...blehh try nanti lerrrr...aritu try versi keropok...lepas nie leh try versi kak sue plakkk....

    ReplyDelete
  3. buat azreen,memang masam2 manis macam jeruk..
    tak lupa adik fir,akak dah baca pakej lengkap ni memang de bomm!!
    dan riena,kalau wat goreng pisang jgn lupa celup potongan epal hijau ni sekali...selamat mencuba!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...