Followers

Monday, April 4, 2011

KAKI AYAM SOS TIRAM

Sekarang musim kenduri..
Maka banyaklah kaki2 ayam yang terbuang atau dibuat sup, semuanye benda yang sama, tiap kali...
Haritu jiran wat kenduri...bagi kaki ayam ni...
Kak Sue buat le kaki ayam sos bertiram.. naik geleman juge tenguk kaki ayam ni panjang2 banyak dalam plastik.
Tak pernah Kak Sue makan kaki ayam je semuanye!! 
ni le petama kali!! nak kata beli tak de punye!!..
bila dah jadi sodap pulak!! banyak lak habis! 
tak sedar..tak payah makan ngan nasi!
 ngap gitu je!!.. 

kaki ayam bersos tiram

mm..tak sedar dah habis pun! ingatkan tak laku tadi!..

Bahan2nye:-
 kaki ayam-ikut suka
sedikit bunga barkoli-potong ikut suka biar besar2
sedikit bunga kobis-potong ikut suka biar besar2
sedikit cendawan butang-potong bulat atau
sedikit cendawan kering warna hitam-rendam dahulu bagi lembut
*bunga lawang,cengkih,buah pala,kayu manis(semuanye sedikit)
sedikit halia-pecahkan
2sb lada hitam-tumbuk kasar
1biji bawang besar-potong bulat, goreng
3biji bawang putih-hiris
2biji bawang merah-hiris
1st soda
2sb kicap
5biji cili padi-bagi pecah je..
sedikit asam keping
sedikit kiub ayam + kiub ikan bilis
3sb tepung jagung
garam,gula
air

Caranye:-
1)Kaki ayam,air,garam,kicap-rebus hingga kaki kembang .Tutup periuk(pastikan apinye kecil).Siap, jangan buang air nye..
2)Kaki ayam tadi digaul dengan soda.Goreng sedikit bagi hitam tapi jangan garing.Asingkan.
3)Tumis bawang,halia bahan(*) hingga naik bau.
4)Masukkan sayur,gaul.
5)Masukkan kicap,sos tiram,gula,kiub,cendawan,air rebusan + tepung ,asam dan rasa garamnye..hingga pekat kuahnye..
6)Masukkan kaki ayam ,lada hitam ,cili dan bawang besar goreng.

p/s:-Sayur jangan layu tapi lembut.
      -Warna hitam datangnye dari sos tiram bukan dari kicap.
      -Kuahnye tak banyak tapi pekat sedikit.
      -memandangkan cendawan butang amat meragukan jadi tak yah gune le!
      -kalau guna cendawan kering jangan terlalu lama terendam dalam kuah nanti kuahnya  jadi tak sedap!                  

2 comments:

  1. azue x reti nak masak kaki ayam nie nak kasik lembut...akak ader petua x?rebus baper lama?

    ReplyDelete
  2. kalau nak kasi lembut masa rebus tu! taruh sedikit garam + 1st soda atau rebus dlm kuali dan mestilah ditutup dgn penutup dan kecilkan apinye! tak yah lama tekan ngan sudip kalau koyak kakinye dah lembut la tu!tapi kalau lagi kembang lagi sedap..tapi tak perlu risau sebab nanti nk digoreng dlm kuali (kuali ditutup)sedikit lepas tu..jgn lama nanti liat balik kakinye...(kalau asyik dihangat2 bila nak makan kembang le jadinye...)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...